Гроздето във Франция узрява с две седмици по-рано

Pixabay
share

Гроздето вече узрява с две седмици по-рано в сравнение с предишните шест века във френския винарски район Бургундия, съобщиха АФП и Ройтерс.

Според извършилите изследването швейцарски, френски и германски учени, бургундската лоза може да се използва като маркер за климатичното затопляне.

Гроздоберът от 1988 г. е средно две седмици по-рано. Това показва, че екстремното преди време е станало норма.

Винарите вече не могат да използват проверени с времето техники, защото горещите лета увеличават съдържанието на захар в гроздето и вината са с по-високо алкохолно съдържание и различен вкус.

Учените, ръководени от Тома Лабе от университета на Бургундия и от института "Лайбниц" в Лайпциг, са проследили датите за гроздобер във винарското имение Бон от 1354 г. Тъй като лозите са много чувствителни към температурите и валежите, те са могли да възстановят средните температури от април до юли.

Производството на вино във Франция ще намалее с 12% тази година заради пролетни студове, суша и градушки, но качеството му ще остане добро като цяло, съобщи във вторник министерството на земеделието. 

Водещи новини

Още новини