Сингапурски учени са установили, че йогурт на базата на броколи предотвратява и дори лекува рак на дебелото черво, съобщи в. "Мейл он сънди".
Направеният със суперхраната йогурт убива 75 процента от туморите и над 95 процента от раковите клетки на мишки, отгледани лабораторно.
Броколито съдържа противораковия агент сулфорафан, а йогуртът – пробиотици, които поддържат естествения баланс на организмите в храносмилателната система.
Проф. Матю Чанг от Националния университет на Сингапур и сътрудниците му са създали безвредна форма на бактерията Е. коли Нисъл, която е характерна за червата. Те са я превърнали в пробиотик, който се закрепва за раковите клетки и освобождава ензим, превръщащ вещество в броколито и други кръстоцветни в мощен противораков агент.
Йогуртът от броколи обаче не е ефикасен за профилактика на други форми на рака.