Днес раздават театралните награди "Икар"

share

Едни от най-престижните театрални награди "Икар" ще бъдат раздадени тази вечер.

Отличията на Съюза на артистите се връчват традиционно на 27 март - Международния ден на театъра. Заради предсказанията, че през тази година ни очаква края на света, церемонията ще премине под мотото "Награди като за последно".

Домакин на събитието в Народния театър ще е актьорът Теодор Елмазов, а всички приходи от него ще бъдат за здравния фонд на Съюза.

Спектакълът "Завръщане във Витенберг" на Иван Добчев е с най-много номинации за театралните награди - шест, при това те са в едни от най-важните категории. За ролята си в постановката на Англичанина Малин Кръстев ще се бори за "Икар" за главна мъжка роля. Конкурентите му са Стоян Радев и Юрий Ангелов.

Иван Добчев ще опита да спечели отличието за режисура. В състезанието са още Гергана Димитрова за "Праехидно" и Красимир Спасов за "Както ви харесва".

Трите актриси, които ще си оспорват "Икар" за главна роля, са Лидия Инджова, Мая Новоселска и Невена Мандаджиева.

Една от най-важните награди, тази за майсторско техническо осъществяване на спектакъл, ще получи или "Завръщане във Витенберг" на театрална работилница "Сфумато", или "По ръба на небето", продукция на Държавен куклен театър - Пловдив, или "Ричард III", който се играе в театъра във Варна, пише  dariknews.bg.

На церемонията ще бъде връчен и специален "Икар". За театрална чест и достойнство, посмъртно, ще бъде отличен актьорът Велко Кънев.

Водещи новини

Още новини