Свидетел срещу талибаните от Пазарджик се отметна

share

Свидетел по делото за радикален ислям в Пазарджик се отрече от част от показанията си, дадени в досъдебното производство, предаде репортер на novini.bg.

Хюсеин Ходжа, който е имам във Велинградско, се яви пред Пазарджишкия окръжен съд в качеството си на ключов свидетел в процеса срещу 13-те мюсюлмани, обвинени в проповядването на радикален ислям в България. Първият призован свидетел по делото Муафак Аласад заяви, че е с двойно гражданско – сирийско и българско. Той поиска преводач заради слабото владеене на български език. Съдът уважи желанието му и отложи разпита му за друга дата.

Хюсеин Ходжа заяви пред съда, че е завършил висше духовно образование в Саудитска арабия. Той коментира, че течението „салафизъм” е връщане към стриктното спазване на Корана и сюнета и всички „млади ходжи” спазват указанията. Този свидетел потвърди, че са провеждани семинари и лекции в джамии и в апартаменти, като лектори са били и част от подсъдимите в процеса. Хюсеин Ходжа заяви, че за своето участие като лектор е получавал дарения от фондацията на различна стойност-200, 300 или 1000 лева. Той посочи още, че е вземал дарения в евро от приятели в чужбина, като всички пари са давани на ръка. Самият Хюсеин Ходжа лично е правил отчети за разходването на парите. В края на разпита на свидетеля стана ясно, че част от показанията му, дадени в досъдебното производство, са променени. При излизането си от съдебната палата в Пазарджик, събралото се множество реагира негативно на неговата поява.

В показанията си в съда, Хюсеин Ходжа потвърди, че се е познавал с първия призован свидетел по делото Муафак Аласад, когато същият е бил начело на фондацията „ Ал-Уакф – ал Ислями”.

Пред сградата на съда в Пазарджик в момента са над 200 души, като броят им непрекъснато се увеличава. Полицейското присъствие е засилено. До момента обстановката е спокойна. Разпитите на свидетели по делото продължават.

Водещи новини

Още новини