Касоразбивачите остават в затвора

share

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата на Пловдивския окръжен съд в частта, с която на подсъдимите Тихомир Алипиев, Васил Василев, Анатоли Василев, Иван Радков и Димитър Бадалски бяха наложени следните наказания:

Подсъдимият Тихомир Алипиев бе осъден на 10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Подсъдимият Анатоли Василев беше осъден на 7 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Подсъдимият Васил Василев беше осъден на 9 години лишаване от свобода при първоначален строг режим. Подсъдимият Иван Радков беше осъден на 2 години и 2 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим. Подсъдимият Димитър Бадалски беше осъден на 2 години лишаване от свобода лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Тихомир Алипиев, Васил Василев, Анатоли Василев са признати за виновни в това, че през периода края на август - 19-ти декември 2009 г. във Враца, Пловдив, София и Троян са участвали в организирана престъпна група, ръководена от Тихомир Алипиев - престъпление по чл. 321 ал.1 и ал.3 от НК.

Тихомир Алипиев, Анатоли Василев, Иван Радков, Димитър Бадалски са признати за виновни в това, че на 18/19.12.2009 г. в Пловдив, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот, чрез използване на технически средства, чрез използване на моторно превозно средство - лек автомобил "Фиат Мареа" с рег. № РВ 09 45 МА, след предварително сговаряне са направили опит да отнемат чужди движими вещи - пари / валута / на обща стойност 14 532.31 лв. от владението на "Лотос 2003" ЕООД Пловдив, без съгласието на ръководството на дружеството с намерение противозаконно да ги присвоят, като деянието е останало недовършено поради независещи от тях причини и за Тихомир Алипиев и Васил Василев е при условията на опасен рецидив.

Тихомир Алипиев, Васил Василев, Анатоли Василев са признати за виновни в това, че на 22.11.2009 г. в  Троян, след предварително сговаряне са отнели чужди движими вещи - пари - 88 750 евро и друга валута - всичко на обща стойност 174 039,19 лв. от владението на Гадю Гадев /парите собственост на "ВЕКО" ЕООД Троян, а 8500 евро собственост на Мустафа Велиев/, като са употребили за това сила, грабежа е в големи размери и е извършен от три лица, които са действали в изпълнение на решение на организирана престъпна група и за Тихомир Алипиев и Васил Василев е при условията на опасен рецидив.

Тихомир Алипиев, Анатоли Василев, Иван Радков, Димитър Бадалски са признати за невинни в това, че в периода 06.09.2009 г. - 19.12.2009 г. в Козлодуй, при условията на продължавано престъпление и при условията на опасен рецидив за Тихомир Алипиев и Васил Василев, са отнели чужди движими вещи -  две огнеупорни каси и пари на обща стойност 84 055 лв. от владението на ЦКБ Козлодуй, с намерение противозаконно да ги присвият чрез разрушаване на прегради, направени здраво за защита на имот и чрез използване на технически средства.

Присъдата е потвърдена и в частта, с която Тони Костадинов, Димитър Бадалски и Иван Радков са признати за невинни за участието си в организираната престъпна група, както и по отношение на другите трима подсъдими по това дело - Михаел Николов, Николай Стойков и Николай Атанасов, които бяха оправдани напълно по първоначално повдигнатите им обвинения за участие в организирана престъпна група, а Михаел Николов беше оправдан и за участие в грабежа в Троян.

Пловдивският апелативен съд отмени присъдата на Пловдивския окръжен съд в частта, с която подсъдимият Тони Костадинов беше признат за виновен в това, че в периода от 2-ри до 25 септември 2009 г. в Бяла Слатина и Враца, като държавен служител от МВР на длъжност "Началник ІІ степен на РПУ - Бяла Слатина", е злоупотребил със служебното си положение и не е изпълнил задължението си по служба, в нарушение на т. 4, т. 7, т. 56 от Етичен кодекс за поведение на държавните служители в МВР, като е осъществявал нерегламентирани контакти с криминално проявения Тихомир Алипиев без да докладва за това по предвидения за държавен служител от МВР ред, като от това са произлезли вредни последици, относно уронване престижа на институцията МВР - престъпление по чл. 387, ал.1, като го призна за невинен и го оправда по това обвинение.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Върховния касационен съд.

Водещи новини

Още новини