Цветан Цветанов оглави Съвета по превенция на престъпността

share

Кабинетът създаде Национален съвет по превенция на престъпността, чийто ръководител ще бъде вътрешният министър Цветан Цветанов. Той ще функционира като свързващо звено между съответните държавни органи, местната власт и неправителствения сектор, ангажирани с въпросите на превенцията, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Предвидено е съветът да бъде колективен орган, който организира и контролира изпълнението на Националната стратегия по превенция на престъпността.

Освен Цветанов в съвета ще членуват заместник-министри на правосъдието, на труда и социалната политика, на образованието, младежта и науката, на културата, на физическото възпитание и спорта, изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане, секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора, главният секретар на МВР, директорите на ГД "Национална полиция" и др.

Сред задачите на съвета ще бъде изготвянето на проучвания и доклади за нивата престъпността в страната, ще организира анализа на съществуващите практики и препоръчва на съответните компетентни органи действия за премахване на условията, пораждащи престъпност.

Направени бяха и промени в правилника за устройството и дейността на Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол, съобразени с влезлите в сила промени в Закона за администрацията, според които консултативните органи към кабинета се ръководят от министри.

В момента шеф на Междуведомствения съвет е заместник-министър на вътрешните работи. Промяната предвижда той да стане член на съвета, а председателят да бъде определен със заповед на министър-председателя член на правителството.

Водещи новини

Още новини