Крум Зарков: Ветото на президента е аргументирано, очаквано и нормално

Pixabay
share

Ветото на президента върху антикорупционния закон е аргументирано, очаквано и нормално.

Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред БНР.

„Корупцията е бичът на нашето общество“, посочи той.

По думите му президентът подчертава, че този закон има един огромен дефект. Разпоредбите в него няма да постигнат целта, която е заложена – ефективната борба с корупцията.

Народният представител обясни, че на сайта на президентството са качени подробни мотиви за ветото, като в тях няма и нито дума за това, че председателят на този орган ще се избира от парламента.

„Поставен е принципно въпросът за конституирането на този орган. Позицията на БСП е, че ако шефовете на този антикорупционен орган се определят от управляващото мнозинство и всеки един момент могат да бъдат отзовани от него, това ще политизира органа“, каза още Зарков.

Според него органът е рекламиран като единен, независим и антикорупционен, а става ясно, че няма да е нито едно от трите.

„Това поставя под въпрос и целия смисъл на неговото съществуване. В България трябва да се научим, че когато има проблем, не трябва да го замитаме под килима“, коментира зам.-председателят на левицата.

Зарков коментира, че не трябва да се говори за председателството като за мантра, която да потуши всички скандали и "за шест месеца да стоим мирно, за да не се изложим пред чужденците".

„Председателството насочва прожекторите към нас, но те не осветяват само розовата част, а сме пред прожекторите такива, каквито сме. Не е срамно, че имаме проблеми. Срамно е, че не искаме да ги решаваме. Променим ли го, това ще е големият знак, че България е европейска държава“, каза още Крум Зарков.

Водещи новини

Още новини