Цонев предупреди БСП: Да спрат с мантрата, че ДПС преяжда с власт (видео)

share

ДПС смята, че темата за ЦИК трябва да приключи. Вчера ясно заявихме, че действията на президента са меко казано несправедливи. Нека тежи на съвестта на президента, че ощети ДПС. Ние искаме да покажем на обществото, че сме конструктивна партия. Трябва да се спре с твърденията, че преяждаме с власт.

Това каза в сутрешния блок на БНТ Йордан Цонев от ДПС. Отношенията ни с ГЕРБ няма да се затоплят. Те направиха много лоши неща за България. Бойко Борисов е хитрец. Вчерашното му изказване е лош популистки номер. ГЕРБ продължават да се държат арогантно и деструктивно. Те продължават да ръководят от задкулисието протестите срещу кабинета. Към БСП отправяме ясни политически знаци. Те трябва да спрат с мантрата, че ДПС преяждат с власт. Категорично не приемаме такова твърдения. Ние не сме сърдити. Не сме в политиката, за да бъдем приятели, но тези твърдения затвърждават анти ДПС настроенията в обществото. Ние сме конструктивна партия и винаги търсим диалога. Ние с БСП имаме ясна цел и трябва да я гоним. Тази цел стои над партийните интереси. Извън тази цел, отношенията между двете партии нямат значения, категоричен беше Цонев.

Нашата отстъпка за ЦИК не е проява на слабост. Не можем да кажем дали Изборния кодекс сработва или не. Ясно е, че има някои проблеми. Не е добре изчислен механизма за определяне на бройката и квотите в ЦИК. Президентът нямаше право да постъпва така. Неговото отношение е тенденциозно. ДПС няма да внесе предложение за промяна на Изборния кодекс. Не знам дали и ГЕРБ ще внесат такива промени. Те са оперирани от чувството за отговорност. Аз съм политик от 24 години и смея да твърдя, че този казус за ЦИК не вълнува хората. Има много по-важни неща, за които трябва да говорим. Примерно промените в Закона за кредите. Това вълнува хората. Дали си изпълняваме обещанията и работим за тях. Отношенията между партиите не са интересни за широката общественост, заключи Цонев.

ГЕРБ промениха правилата за Сметната палата през 2010 година. Още тогава им казахме, че един ден ще променим тяхната система. Със закона на ГЕРБ назначенията в Сметната палата стават по партиен принцип. Той беше направен, за да може Бойко Борисов и Цветан Цветанов да влияят върху работата на институцията. С нашите промени това ще стане невъзможно. Сегашните тези на опозицията ми приличат на фразата "крадецът вика, дръжте крадеца". За сетен път повтарям, че няма да оглавя Сметната палата. Не съм чул и други депутати да изявяват такъв интерес, категоричен беше председателят на бюджетната комисия в НС.

Водещи новини

Още новини