Парламентът открива нова процедура за избор на конституционен съдия

share

Очаква се парламентът да гласува проект за решение за определяне на комисия за одитиране на годишните финансови отчети на Сметната палата за 2011 и 2012 г.

Правната комисия към парламента гласува стартирането на процедура за избор на трите длъжности, която ще бъде внесена в пленарна зала на 30 януари. След това от 9 до 18 февруари са сроковете за концепции на кандидатите. Изслушването на кандидатите за конституционен съдия и главен инспектор към ИВВС ще бъде на 27 февруари, а ден след това ще е изслушването на председателя на комисията за конфискация. Всички кандидати трябва да внесат концепциите си най-късно до 18 февруари. Имат около една седмица да се подготвят за представяне пред комисията.

Процедурата за избора за конституционен съдия и инспектор е както досега и няма промени, а за шеф на комисията по конфискация се изискват минимум 5 години юридически или икономически стаж по специалността. Парламентът отделно ще избере зам.-председател, както и трима членове на комисията като всяка парламентарна група има право да предложи по един член.

Водещи новини

Още новини