Англичани разпитват за сериали заради гражданство

share

Вътрешното министерство в Лондон въвежда нов тест, по който ще бъдат изпитвани чужденците, желаещи да получат британско гражданство.

Те вече ще трябва да имат тънки познания за историята, културата и традициите на Острова, включително обичаи и известни телевизионни сериали. Тестът съдържа 24 въпроса, на които трябва да се отговори за 45 минути. Изпитът се зачита при 75% верни отговора. Министерството е издало и наръчник за подготовка.

Новият тест влиза в сила през март. Зам.-министърът на вътрешните работи по имиграцията Марк Харпър обясни, че от него са премахнати въпроси, свързани с битови теми като водомери, как да се открият разписания на влакове и как се ползва интернет.
По думите му фокусът вече е върху ценностите и принципите, които са в основата на това да бъдеш британец. Вместо да казваме на хората как да кандидатстват за помощи, ние ги насърчаваме да участват в британския живот, допълни зам.-министърът.

Тестът и наръчникът са част от правителствените реформи на имиграционната система за намаляване на притока на чужденци до поносимо равнище, като същевременно бъде осигурено, че Великобритания ще продължи да привлича най-умните и добри чужденци
от цял свят. Решени сме да намалим нетната имиграция от стотици хиляди на десетки хиляди души до края на работата на този парламент през 2015 г., казва зам.-министърът. Последните данни показват, че вече има резултати. Дошлите през последната година чужденци били с една четвърт по-малко.

Кандидатите за британски паспорт ще трябва да отговарят на въпроси като коя забележителност е праисторически паметник, който все още стои в графство Уилтшър? Кое е името на адмирала, загинал в морска битка през 1805 г., чийто паметник се намира на площад Трафалгар в Лондон?

Кой светец е пазител на Шотландия? Кое цвете се носи традиционно от хората на Деня на възпоменанието? На каква възраст можеш да бъдеш член на съдебно жури? Каква е титлата на човека, който председателства дебатите в Камарата на общините?

В предишни издания на наръчника за британско гражданство също е включвана историческа информация, но върху нея не са полагани изпити. След март обаче имигрантите ще трябва да знаят доста за събитията и хора, допринесли за развитието на страната. В конспекта са имената на писателите Уилям Шекспир и Робърт Бърнс, велики учени като Исак Нютон и Александър Флеминг, инженери и индустриалци като Изамбард Брунел и Ричард Аркрайт и политици като Уинстън Чърчил и Клемент Атли, а също и британската поп група “Бийтълс”.

Според представител на правозащитната организация Migrants Rights Network новите въпроси няма да помогнат за по-лесно интегриране на чужденците, защото те по-скоро приличат на тест за прием в частно елитно училище.

Старата версия на изпита “Животът в Обединеното кралство” е премината от над 150 000 души само през миналата година. За британско гражданство могат да кандидатстват чужденци, които през последните 5 г. са живели легално във Великобритания. Трябва още да са над 18 г., да нямат психически отклонения, да имат намерения да продължат да живеят в страната, да имат благ характер и да могат да комуникират на английски. Чужденците, които са партньори или съпрузи на британски граждани, имат право на паспорт и след три години живот на Острова.

Много българи също вече имат британски паспорт, тъй като той им дава допълнителни права, а и пътуват безвизово в повече страни по света.

Водещи новини

Още новини