Детски лагер в Китен приюти деца и жени, бягащи от войната в Украйна

Gettyimages/архив
share

Детски лагер в Китен е приютил близо 150 жени и деца, бягащи от войната в Украйна. Собствениците на базата са готови да настанят 500 бежанци, но не могат да се справят сами с изхранването им.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14700

Юлия е от Харков, тя разказва за пътя си до детския лагер в Китен. „Събудихме се сутринта с дъщеря ми, когато започнаха бомрадировките. Беше много страшно и избягахме в убежището. На следващата сутрин падна ракета близо до блока, така прекарахме 4 нощи в едно бомбоубещиже. След това в града влязоха танкове и много стреляха. Взех детето и тръгнахме, но беше невъзможно дори да се измъкнем – навсякъде се стреляше. В този лагер сме били няколко лета и ни предложиха да дойдем тук, дъщеря ми веднага поиска да дойдем. Качихме се на влак, 8 часа седяхме в затворено купе, защото имаше комендантски час. След това тръгнахме и на сутринта бяхме в Одеса, но и там започнаха обстрелите от морето и ние се качихме на евакуационен влак“, споделя жената.

Маша от Днепър идва с двете си деца. „Пътят беше тежък и опасен“, казва и тя.

Семейство с две деца е убито при обстрел край Киев

Александър Нишански е организаторът на летните лагери. Сам се евакуира със семейството си в лагера и след това започва да настанява негови съграждани, които лятото са идвали на почивка.

„10 години работя в България в тази база. Хората идват, защото ме познават, опитват да се избягат“, посочва пред бТВ той.

Зам.-областният управител на Варна Пламен Янев отбеляза, че от днес се организира кооординационен център, заедно с доброволците, които помагат за пристигането на украинските граждани.

В лагера очакват още 200 души и ако спешно не им бъде оказана помощ, хората тук едва ли ще се справят сами с изхранването и настаняването на търсещите закрила

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14700

Водещи новини

Още новини