Вафлите у нас - пълни с палмово масло, химикали и захар

NOVINI.BG
share

Вафлите у нас са пълни с палмово масло, химикали и захар. 5-7 вафли могат да набавят на човек всички нужни калории за деня – в  тях има много енергия, но малко протеини витамини и минерали. Това установи изследване на Асоциация „Активни потребители“.

Организацията е изследвала 31 марки на пазара, в 28 от тях има съдържание на палмово масло.

„По-лошото е, че в тези че продукти се влага палмово масло. Точно този вид палмово масло е вредно за здравето“, коментира Богомил Николов от „Активни потребители“, предаде бТВ.

Той уточни, че в Европейския съюз вече има приет регламент, който ограничава влагането на палмовите мазнини до 0.5% от общото тегло на продуктите, но има отлагателен период.

Николов предупреди също, че само 2 или 3 марки са посочили, че палмовото масло е хидрогенирано, а то няма как да не е, защото в противен случай вафлите ще се разтекат.

Млечен продукт ли са вафлите?

На някои вафли е посочено, че са млечен продукт, въпреки че традиционните рецепти не предполагат влагане на млечни продукти.

„Станало е модерно да се добавят млечни продукти. Но това не чисто мляко, а да кажем сухо мляко или пък суроватка. Суроватката е страничен продукт при производството на сирене. Тоест това е нещо, което иначе хранителната индустрия би изхвърлила“, обясни представителят на „Активни потребители“.

Той допълни, че във вафлите има и много захар, която при температурна обработка взаимодейства с млечните протеини и води до образуване на токсични химикали.

На 100 грама вафли има много захар, показват още данните от проучването. В някои дори е над 50%.

Освен захарта в някои вафли има и изкуствени подсладители, като добавка, което според нас е напълно излишно, коментира Николов.

„Крайният резултат от многото въглехидрати е високата енергийна стойност на продукта, На 100 грама се падат около 500 калории. Енергия има, но е важно да се отбележи, че във вафлите няма необходимите за хората протеини, витамини и минерали. Те са високоенергийна, но не и пълноценна храна!“, е изводът от проучването.

Водещи новини

Още новини