Художникът Михалис Гарудис почина от COVID-19

Булфото (архив)
share

Художникът Михаил Гарудис почина от коронавирусна инфекция.

Новината съобщи във Фейсбук неговият близък приятел Иван (Агент) Тенев.

Михалис Гарудис е  роден в 1940 година в село Булгаркьой, Северна Гърция. При избухването на Гражданската война в родината си (1944-1949 г.) той заедно с други деца бежанци е изпратен в България, където в 1965 година завършва живопис в Художествената академия при проф. Илия Петров. Носител на I награда на изложбата „Приятели на морето“ и „Созопол и морето“. От 1986 година живее и работи в Солун.

Художникът често пътуваше до България. Последната му изложба бе открита на 5 октомври в София, която бе закрита днес, допълни Днес.бг.

Пред БТА Гергана Борисова от галерията обясни, че Гарудис е бил болен от COVID-19, като заболяването е било открито, след като се е прибрал в Гърция. Тя добави, че художникът е бил много щастлив, че е поставил изложбата, която на няколко пъти е била отлагана заради пандемията.

"Щастлив беше като дойде тука. За съжаление всичко излезе като едно сбогуване с България, с приятелите, с почитателите си, с всички", допълни Борисова и разказа, че художникът е казвал как всичките му приятелства са тук, в България и въпреки че от 35 години живее в Гърция, не е успял да създаде такива.

Внезапно почина Джони Пенков

Водещи новини

Още новини