Няма проблеми ски-сезонът на Витоша да бъде открит

Булфото
share

Без резултат приключи работната среща по проблема със съоръженията на Витоша. С представители на „Витоша Ски” се срещна междуведомствената група, съставена от всички заинтересовани министерства – Министерство на земеделието и храните, Министерство на регионалното развитие и благоустройство, Министерство на околната среда и водите и представители на Народното събрание.

Съоръженията няма да работят през този сезон, заявиха от „Витоша Ски”, докато от ведомствата бяха категорични, че няма проблем за този сезон съоръженията да работят.

Инж. Красимир Каменов, заместник-изпълнителен директор на Агенцията по горите, заяви след срещата: „Успяхме да уточним проблемите, които възникнаха и има решение на тези въпроси. Проблемите са два – единият е законодателен. Поехме да има инициатива за законодателни промени за проблеми, които възникнаха, по отношение на Природен парк „Витоша”.

Вторият въпрос е - за откриването на ски-сезона. Промените, които ще инициираме с промени в Закона за горите, са, че досега за изграждането на лифтовете и съоръженията се налагаше промяна на предназначената територия. Това на Природен парк „Витоша” не може да стане, тъй като е защитена територия и държавна публична собственост и инвеститорът не може да придобие право на собственост. Решението, което взехме, е законът да се промени – да няма промяна за предназначение на право на строеж. Процедурата е същата – необходим е подробен устройствен план, оценка за въздействието върху околната среда и екологична оценка, но държавата си запазва правото на собственост. Така че - собствеността ще се запази държавно-публична, но ще се учреди право на строеж на инвеститора”, каза инж. Каменов.

„Това, което ще направим сега, за да може да се открие ски-сезонът, е първо – ски пистите, които са в момента с такъв статут, да се отдадат под наем в срок до една година. По отношение на площите под лифтовете също поехме ангажимент, че те ще бъдат почистени и няма да има никаква пречка те да функционират нормално”, бе категоричен инж. Каменов.

Георги Бобев, председател на Съвета на директорите на „Витоша-ски” АД, заяви: „Нашето дружество през последните 4 години е направило над 16 милиона лева инвестиции за придобиване, стопанисване и обновяване на тези изключително стари и амортизирани съоръжения. За съжаление, не намерихме решение, а се наложи да се сблъскаме и с промените в Закона за горите, които ни поставят в обективна невъзможност да работим. Считаме, че решението, което се предлага конкретно за този сезон, е временно. Нас не ни удовлетворява и ние, докато не сме свидетели на конкретна законова промяна, няма да пристъпим към експлоатиране на съоръженията, което за нас към този момент е незаконно”.

От МОСВ заявиха, че няма никаква пречка ски-сезонът да бъде открит. Няма административен акт от Изпълнителната агенция по горите за спиране на съоръженията, заявиха от министерството.

Според Георги Бобев - съществуващите норми премахват правото на сервитути. По думите му устройственият план в момента е в замръзнало положение за преоценка. „Сезон ще има, когато се промени Законът за горите”, заяви той. Петър Петров от Съвета на директорите на „Витоша-ски” каза пред журналисти: „Не можем да наемем територии, които не са ски писти. Загуби търпим, санкции – не. Нямаме ангажимент да открием сезона”.

Водещи новини

Още новини