4 големи свлачища след пороите в община Златоград

share

Четири големи свлачища са образувани в община Златоград в резултат на поройните дъждове през първите дни на февруари, съобщи кметът Мирослав Янчев. Местната власт извършва аварийно-възстановителни дейности на засегнатите терени, но за цялостното им укрепване общината ще кандидатства за финансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Последните порои не предизвикаха наводняване в Златоград, като основен фактор за това, според общинарите, е извършената по проект корекция на р. Върбица. Общински екипи разчистват зоните на свлачищата в златоградските села Аламовци, Страшимир, Пресока и Долен.

Теренът в с. Страшимир е застрашен от нови свличания на земна маса. Обезопасен е участъкът от свлачището в с. Долен, което почти е откъснало пътното платно. От община Златоград изготвят проекти за укрепителни и възстановителни дейности при по-големите свлачища, за да се кандидатства за финансиране пред междуведомствената комисия.

Свлачищата са се активизирали след проливните дъждове в началото на февруари, достигнали 158 л/кв. м за 48 часа, уточняват от общинската администрация.

При подобни поройни валежи се оценява ефектът от проекта, при който бяха изградени около 300 м подпорни стени в критичните участъци на р. Върбица, в които в предишни години са ставали наводнения, коментира Мирослав Янчев.

Водещи новини

Още новини