90% от протестиралите в Пазаджик - непълнолетни

Булфото
share

90% от участниците в протеста на площад „Константин Величков” в Пазарджик бяха ученици на възраст от 14 до 18 години. Това каза на брифинг Мирослав Стоянов, говорител на Областната дирекция на МВР-Пазарджик.

Повечето от тях са ученици и бяха с миролюбиви намерения, но впоследствие се поддадоха на настроенията, създадени от малки групи в протеста и решиха след приключването му да се отправят към ромския квартал „Изток”, добави Стоянов. Полицията взе необходимите мерки да не се допусне нарушаване на обществения ред, въпреки че неколкократно бяха правени опити да бъдат пробити полицейските кордони около ромския квартал.

В охраната на проявата и последващите събития са участвали около 100 служители на реда. Нещата приключиха малко след 21.30 часа, когато част от младежите бяха събрани пред сградата на Районното управление на полицията в Пазарджик. Там с тях разговаря началникът на управлението и служители от Охранителна полиция, след което те се разотидоха, добави още Мирослав Стоянов.

Двама души са задържани след снощния протест в Пазарджик. Единият от тях е на 18 години, а другият – на 57, като и двамата са задържани за това, че са хвърляли камъни срещу полицейски служители, охраняващи мероприятието, както и че умишлено са възпрепятствали действията на органите на реда, уточни Стоянов. Мъжете са задържани за 24 часа и им е повдигнато обвинение по Указа за борба с дребното хулиганство.

Очаква се днес следобед Районният съд в Пазарджик да прецени имат ли вина и ако е така, каква мярка да им бъде наложена. В Пазарджик продължава засиленото полицейско присъствие, както около ромския квартал, така и в центъра на града. Патрули има и на повечето главни пътни артерии. Това присъствие ще продължи и няма да бъде допуснато да се стигне до нарушаване на обществения ред, каза още говорителят на ОД МВР Пазарджик.90% от участниците в протеста в Пазарджик са били на възраст между 14 и 18 години.

Водещи новини

Още новини