Отрязаха достъпа до секретни данни на новите шефове на БЕХ

share

Двама от новоназначените шефове на Българския енергиен холдинг (БЕХ) се оказаха без необходимото за постовете им ниво на достъп до класифицирана информация, показа проверка на "Труд".

Новият изпълнителен директор на БЕХ Боян Боев и председателят на съвета на директорите на холдинга Георги Христозов имат едно от най-ниските нива на достъп "поверително", става ясно от отговор на председателя на Държавната комисия за сигурност на информацията Борис Димитров след запитване от "Труд".

За тези длъжности се изисква ниво на достъп "секретно", твърдят източници на "Труд" от БЕХ. Те припомниха, че в средата на 2012 г. от БЕХ бяха обявили конкурс за шеф на НЕК, която е дъщерна компания на холдинга. Според изискванията кандидатите в трябваше да имат минимално ниво "секретно".

Такъв допуск е имал например вече отстраненият изп. директор на БЕХ Михаил Андонов, припомниха източниците на "Труд". Той обаче му е отнет от ДАНС тази година заради водено срещу него разследване, обясниха от ДКСИ.

Именно с отнетия достъп до тайни министърът на икономиката Драгомир Стойнев мотивира отстраняването на Андонов в началото на седмицата. По думите на министъра по тази причина Андонов не можел да посещава секретни обекти като електроцентралите.

Както "Труд" писа във вторник, Георги Христозов, който е шеф и на държавната ТЕЦ "Марица изток 2", не може да получи пълно ниво на достъп до информация, защото е бил осъждан за притежание на 300 долара през 80-те години на ХХ век.

Според закона за защита на информацията, това че е реабилитиран по-късно, не е от значение. Не е ясно защо Боев няма по-високо ниво на достъп.

Вчера участници в обществения съвет по енергетика към икономическото министерство директно попитаха министър Драгомир Стойнев защо е назначил хора без необходимия достъп до секретна информация в БЕХ. Той не им отговори.

Единствен от новите попълнения в борда на БЕХ с високо ниво на достъп е Илко Желязков, сочи справка на ДКСИ. Той може да чете информация с гриф "строго секретно". Подобно разрешение има и шефът на НЕК Иво Лефтеров.

Водещи новини

Още новини