Ремонти за 100 млн. лв. подготвя кметът на Пловдив

share

Проекти и нови обществени поръчки за над 100 милиона лева подготвя кметът на Пловдив Иван Тотев. Ремонтите ще започнат напролет и през лятото, а не през есента, тъй като бюджетът е приет през декември, два-три месеца по-рано, съобщи „Марица".

Строителите от фирмата изпълнител "Драгиев и ко" са работили през всичките по-топли зимни дни. По договор, подписан с общината през миналата година, са сменили настилката на част от ул. "Железарска", "Константин Стоилов" и "Константин Иричек". Тази част от "Капана" вече е пешеходна зона, забранена за коли.

Плочки ще се редят вместо разбития асфалт и на останалата част от ул. "Райко Даскалов" - от подлеза до моста. Тенденцията е да разширяваме пешеходната зона в центъра, каза зам.-кметът по строителство инж. Димитър Кацарски. Прогнозата му е, че в следващите години в "Капана" освен "Железарска" ще останат само две улици за преминаване на автомобили - "Йоаким Груев" и тази, която води към Агенцията по вписвания. На останалите ще спират живущите и работещите в квартала, както е в Стария град.

Три милиона лева са заделени в бюджета за ремонт на павирани улици, предимно около Главната и в Капана, за калдъръма в Стария град, тротоари и алейни мрежи. Очаква се работата да започне през май-юни, ако няма обжалване на конкурса за избор на изпълнител. Инж. Димитър Кацарски уверява, че всички потрошени тротоари са описани, но кои точно ще се правят, ще се уточнява тепърва. Голяма част от пешеходните настилки са в окаяно състояние, дори и в централната градска част.

Плочките до пл. "Съединение" и отсреща покрай бул. "6-ти септември" се люлеят под краката. На бул. "Цар Борис III Обединител" тротоарите са нагънати като дунавски вълни в участъка от Сточна гара до Тунела. Дупките по тях са безброй за разлика от асфалтираното през миналата година пътно платно.

Тази година ще започне реконструкцията и разширението на Коматевско шосе, убеден е инж. Кацарски. Пътят е много натоварен, а в паветата често зейват кратери. Проектът ще бъде готов до края на март. Шосето ще стане с две платна с по две ленти, без да се налага отчуждаване. Паветата се махат, вместо тях ще се положи асфалт. В началото на Коматево е предвидено кръгово кръстовище. От него тръгва нов директен път за Прослав, описа заданието инж. Димитър Кацарски.

Коматевско шосе е един от приоритетните обекти в инвестиционната програма, за която общината тегли 30 млн. лева заем от ЕБВР. В същата схема е включена реконструкцията на бул. "Руски", за която до края на март трябва да бъде изготвен проект. Цялата настилка заедно със старите павета ще се подменя, а булевардът леко ще се разшири, без да се изсичат чинарите, каза зам.-кметът. Обсъждат се възможности за отваряне на нова лента за десния завой от "Руски" на "Гладстон" и в двете посоки. Подобно улеснение за шофьорите беше направено миналата година на бул. "Цар Борис III" до бившата клиника за патологична бременност.

Проект се подготвя и за реконструкцията на павираната част на бул. "6-ти септември" от моста на Адата до кръстовището с Цариградско шосе. За този път парите също са предвидени от банковия заем.

Един от първите сериозни ремонти, който ще започне напролет, е на надлез "Скобелева майка" за 1,5 млн. лева.

За реконструкцията на бул. "В. Априлов" и на Голямоконарско шосе, което също се разширява с четири ленти от завоя за Царацово до бул. "Дунав", са обещани 15 млн. лева за старта и още толкова - за финал от правителството, преди да подаде оставка.

В общината планират това лято да се ремонтира западното платно на моста, през 2014-та - източното. В проекта е включено укрепване на долното и горното строене и цялостна подмяна на настилката.

За разширението на бул. "Васил Априлов" също е подготвен проект и в сряда ще се обсъжда на Експертния съвет за устройство на територията (ЕСУТ). Пътят ще става с две платна по две ленти от Централна гара до бул. "6-ти септември". Паветата се махат и се сменят с асфалт. Разширението "отхапва" част от тротоара в отсечката от гарата до Пещерско шосе. Тук няма имоти за отчуждаване, за разлика от следващия участък, където "Васил Априлов" отнема 12 частни имота с построените в тях 16 сгради. Собствениците са предупредени отдавна, за отчуждителни процедури в бюджета са предвидени два милиона лева.

Водещи новини

Още новини