Клошари се настанили в бомбоубежище

share

Бездомници от Русе намериха подслон в студените дни под земята. Те са се самонастанили в бомбоубежище в района на Товарна гара - Запад. "Безплатната" им квартира обаче беше разкрита след пожар, който сами са запалили, предаде БНТ. За щастие, при него няма пострадали хора.

Въпреки че в Русе отвори врати най-големия приют за бездомници в страната, много от тях предпочитат живота на улицата. За да не спят под открито небе обаче, те пренесли оскъдната си покъщнина в едно от бомбоубежищата. До него се добрали заради свлачищния процес по склона на русенския бряг, който оголил стените на скривалищата. Клошарите изкъртили част от камъните, за да имат достъп до вътрешните коридори и помещения.

Всеки има възможност да се шири в отделна стая и дори да си ходят на гости, тъй като тунелите са свързани помежду си. Мястото буквално е замаскирано, защото е обрасло с храсти. Хората, които живеят в квартала, нямали представа за новите си съседи под земята, докато не избухнал пожар в тесния тунел на укритието.

"Запалили са отпадъци. Пожарникарите угасиха огъня дори с риск за живота си, защото не се знаеше дали няма да се срутят стените", коментира комисар Димитър Павлов, началник на ПБЗН - Русе.

22 са укритията в Русе, собственост на МВР. При нужда обаче, те могат да поберат едва 3% от населението на града, смята комисар Павлов.

"Друг е въпросът как изглеждат и с какво са оборудвани. За постоянната им охрана няма ресурс".

Две от бомбоубежищата в Русе са били разбити миналата година.

Водещи новини

Още новини