Столичани ще се евакуират на паркингите на хипермаркетите

share

Паркингите на десетките хипермаркети, които са разположени из кварталите в София, ще бъдат центрове за евакуация при бедствия или аварии. За това са се договорили на среща общината и ръководствата на големите вериги.

“Освен за евакуация паркингите на магазините могат да бъдат използвани и за престой на тировете при снеговалежи, когато се затварят за движение магистрали и основни пътища”, обясни шефът на дирекция обществен ред Красимир Димитров.

Хипермаркетите ще имат готовност да осигурят дневни дажби от хранителни стоки и продукти от първа необходимост за пострадалото население. “Такава готовност има и БЧК, но и общината трябва да разполага с ресурс”, каза Димитров. Магазините ще осигуряват хляб, сирене, кашкавал, колбаси, масло, яйца, консерви, мляко, вода и дори сапун и веро. Количествата ще зависят от броя на пострадалите хора. Дажбите ще са гарантирани за поне 10 дни. Готовност за такава реакция вече са заявили два хипермаркета - “Била” и “Кауфланд”. Очакват се отговори и от другите търговци. Общината ще заплаща стоките и ще организира транспорта и раздаването им.

Проект за мащабно учение на Столичната община за реакция при бедствия и кризи се е провалил, тъй като не е получил финансиране от Европейската комисия. Плановете са били населението на един по-малък район заедно с болници, детски градини и училища да бъде евакуирано до спасителни центрове по сценарий за тежко земетресение.

Водещи новини

Още новини