Журналисти: Някой е разчиствал с Баретата стари сметки

share

За съжаление, историята показва, че толкова професионално извършени нападения, както това срещу Златко Баретата пред Съдебната палата, у нас не се разкриват. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Атанас Русев, експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

Според журналиста Иво Никодимов, прави впечатление мястото на инцидента. Ако целта на атаката е била убийство, това не е било никакъв проблем да стане с един куршум. Според мен версиите за стрелбата са две - отмъщение за стари грехове, а всички знаем, че Баретата има такива, второ - може той да е искал да си възвърне част от изгубените територии, което е ядосало някого. Прави впечатление мястото - видяхме стрелба като на филм под прозореца на главния прокурор, обяви той.

Не смятам, че причината за стрелбата вчера е преразпределение на територии. Делото срещу Златомир Иванов върви от четири - пет години точно за разпространение на наркотици, а Баретата би трябвало през това време да опитва да се разграничи от това. В същото време пазарът на наркотици коренно се е променил от 2007 година. Залезът на хероина наруши териториалното разделение на пазара на дрога, обясни Атанас Русев, който счита, че някъде другаде трябва да се търсят причините за инцидента.

Според журналиста Силвия Великова, малко се избързва с версиите. Вероятно става дума за едни доста стар конфликт. През последните години Баретата е бил под наблюдение и не е създавал проблеми, а е искал да се върне към нормалния живот. Така че ако е имало конфликт, той е бил преди това. Има и теза, че той е бил свидетел по важно дело. В престъпния свят е така - или си подсъдим, или си свидетел, каза тя и допълни, че вчерашното нападение й се е сторило изключително професионално.

За съжаление, историята показва, че толкова професионално извършени нападения у нас не се разкриват, заключи Русев.

Водещи новини

Още новини