Ученици се натискат за работа в Германия

Булфото
share

Ученици от 4 гимназии в Бургас кандидатстват за работа в Германия. Над 90 гимназисти участваха на организираната вчера в морския град работна борса. Борсата се провежда съвместно от община Бургас и германската област Дегендорф.

Идеята е съвместният проект да помогне на млади хора от Бургас да продължат професионалното си образование в Европа и едновременно с това да работят по специалността си. Така освен че ще трупат стаж, те ще имат възможност да усъвършенстват и владеенето на немски език. 8 работодатели от Дегендорф, заедно с областния управител Кристиан Бернрайтер присъстваха на форума.

На бургаските ученици бе предложена временна работа в областта на туризма, строителството, електротехниката и медицината. "Стажантите ще придобият професионална квалификация след 3-годишно обучение, а след това ще имат възможност за допълнително едногодишно обучение за майсторско свидетелство. Така пред тях се отваря възможност да стартират самостоятелен бизнес в България или Германия", заяви по време на откриването на ученическата работна борса зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева.

Водещи новини

Още новини