Електронно таксуване в автобусите в Пловдив от 2015 г.

share

С въвеждането на системата за модернизация на градския транспорт в Пловдив с билет за рейса ще може да се отиде и на посещение в музей или галерия в града, стана ясно по време на подписването на договора с консорциум "УИГ", спечелил обществената поръчка за консултант на проекта "Устойчив градски транспорт", предаде Plovdiv24.bg. До средата на 2015 г. проектът трябва да бъде завършен на 100%. В присъствието на журналисти кметът Иван Тотев и представителя на консорциума Георги Георгиев подписаха документа.

Общината обяви обществена поръчка за избор на консултантски екип. Консорциума е спечелил офертата с 495 000 лв. без ДДС.

Целта на обществената поръчка е да се осигури необходимият консултантски екип, който да подпомогне Община Пловдив за ефективно и навременно управление и изпълнение на проекта. Консултантът трябва да осигурява навременни препоръки и доклади към Общината при администриране на договорите, както и идентифициране и осигуряване на подходящ интерфейс между всички проектни компоненти.

Изграждането на 48 км велоалеи и обновяването на близо 70 кръстовища в Пловдив предвижда проектът за модернизация на транспорта в града. Стойността му е близо 44 млн. лева. В него се включва и въвеждане на електронно таксуване на пътниците в масовия градски транспорт, както и изграждане на Център за управление на трафика, а именно изграждането на системата за т.н. "зелена" вълна по кръстовищата. Предвижда се още светофарните уредби да бъдат обновени с т.н. тип LED, т.е. снабдени със светодиоди. Предвижда се и монтиране по спирките на табели, даващи информация в релно време за движението на автобусите.

Според Тотев много важен компонент от проекта е въвеждането на системата за електронно таксуване. Желаещите да ползват масовия градски транспорт ще могат да закупуват билети от автомати, разположени на различни места в града, както и от устройства в самите превозни средства.

"Община Пловдив ще е институцията, която ще продава и издава карти и билети. По този начин ще имаме реална информация за пътникопотока. Така вече ще могат да се взимат обективни управленски решения по отношение на градския транспорт", коментира още той.

"Внедряването на електронното таксуване, на системата за интелигентно управление на трафика, изграждането на велоалеите и новите светофарни уредби трябва да намали трафика в града и да направи обществения транспорт по-привлекателен за пловдивчани", коментира още в началото на годината зам.-кметът Александър Държиков.

Водещи новини

Още новини