Сметната палата влиза във ВСС, министерствата, Народното събрание и общините

share

В началото на всяка нова година председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров представя одитната програма за 2013 година, тъй като Сметната палата не действа по сигнал и не е институция, която действа на повикване, предаде репортер на novini.bg.

През настоящата година критериите, по които ще се правят одитите са:

- Събираемостта на приходи в бюджетните организации при възлагането на обществени поръчки.

- Управлението на държавното и общинско имущество, както и управлението на държавните висши училища.

- На проверка ще бъдат подложени бюджетни организации, които не са проверявани повече от две години и дейността им е с висока социална и обществена значимост, такива, които имат голям финансов ресурс или получават средства от ЕС, както и управляват голям брой имоти, имат много несъбрани взимания или големи задължения. На проверка ще подлежат и организации, които са претърпели структурни промени или когато са представяли своите доклади за заверки имат рискови нарушения.

Проф. Валери Димитров представи общо 510 нови одитни задачи.

Ще бъдат направени тематични одити на финансовото министерство, на МРРБ, както и на Министерство на образованието и на Агенцията по заетостта.

Сметната палата също така иска да прояви как се реализират милионите средства, хвърлени за реализацията на кадри след завършването на висшето им образование и дали парите, които харчи държавата оправдават целите.

На одит ще бъде подложена и сметката на референдума, която е поръчана от Министерски съвет. Все още обаче се съгласува как точно ще стане това, поясни Димитров.

Ще бъдат проверени и много голяма част от общините и най - вече как се управлява "такса смет". Ще има одит на Агенцията по горите, която не е проверявана от 2008 година. Проверки ще има и в нацаионалния парк "Рила", "Пирин" и Национални "Балкани".

Ще бъдат одитирани и министерствата, които управляват дружества с държавно участие. Такова е МИЕТ. То управлява над 120 дружества, като 80 от тях са обявени в несъстоятелност. Целта е да се изготви програма, за да не се достига до нов случай като този във ВМЗ - Сопот. Проверки ще има и в МОСВ, което има контрол на над 40 дружества, които са с висок обществен интерес и в МЗ, което контролира над 70 търговски дружества.

Одити ще бъдат извършвани и на ВСС, тъй като там имаше смяна на ръководството, а и разполага с огромен бюджет, както и в НС, тъй като в средата на годината също ще има ръководство.

Миналата година Сметната палата обяви, че ще прави одит на НСО и НРС. Процедурата в НРС все още не е приключила, но в НСО е завършила. "Не са открити съществени нарушения, но поради класифицирана информация повече информация не може да бъде изнесена", съобщи още проф. Валери Димитров.

Водещи новини

Още новини