Започва голямото изпитване

share

Голямо изпитване на учениците се задава от този 15 септември. Ще има не само национални миниматури и държавни изпити, а и сериозни училищни проверки по различните предмети.

Първата ще е до три седмици след днешния празничен първи учебен ден. През това време учениците трябва да държат т.нар. входящи нива, в които се проверява кой какво е запомнил от предната година.

Веднага след това учителите ще бъдат задължени да направят проучвания сред дванайсетокласниците на каква втора задължителна матура имат намерение да се явят. След като предметите бъдат избрани от дванайсетокласниците, учителите ще бъдат длъжни да задълбочат подготовката им по тях. Това ще е една от мерките за намаляване на двойките на матурите през 2012 година.

Промяната! Във всички училища ще има вътрешни матури във всички класове и по всички предмети. Или по избрани от педагогическия съвет дисциплини. Това принципно не е ново за цялата система и досега можеше да се използва, но единици училища в страната го правеха, обясни зам.-министърката на средното образование Милена Дамянова пред “Труд”.

Изпитите няма да са част от задължителните контролни и класни работи. Оценката от тях ще се вписва като текуща в бележниците на учениците. Целта на вътрешните миниматури е да се направи съпоставка между бележките, които децата получават в училище, и тези на националните изпитвания.

Просветните експерти ще контролират да няма класни и контролни работи в един и същи ден. Това и сега е забранено, но се нарушава масово. Отговорност ще се търси от директорите, поясни Дамянова.

Край и на практика училищата да предлагат часове от задължително избираемата и свободно избираемата подготовка не според интересите на учениците, а според норматива на учителите.

Променя се и системата на изпитване в часовете. Учителите ще бъдат инструктирани да прекратят постепенно старата формула: “Днес ще изпитвам от номер 1 до 5, а утре да се готвят от 6 до 11”. Според последните просветни анализи това засилвало тенденцията сред съвременните ученици да се готвят само за конкретния изпит, а не да учат по принцип. Ето защо оценките ще се пишат на определен период от време (5 учебни часа или 2 седмици например) за цялостна работа - домашни задачи, писане на проекти, участие в час и накрая и отговори пред дъската. Така експертите се надяват не само учителите да си вършат работата отговорно, но и учениците да се готвят през цялото време.

Водещи новини

Още новини