Закриват 12 паралелки в Добричко

Булфото
share

12 паралелки с обявен прием след 7 и 8 клас в Добричка област ще бъдат закрити, тъй като не са успели да съберат необходимия брой ученици, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Петър Петров.

В региона беше плануван прием за 15 профилирани и 12 професионални паралелки с прием след седми клас. Запълнени са всички обявени места в профилираните гимназии, но за 7 от професионални паралелки не е имало достатъчно кандидати и те ще бъдат закрити.

При приема след 8 клас са планувани 10 профилирани и 39 професионални паралелки. 5 от тях ще бъдат закрити заради липса на деца. Не е имало достатъчно кандидати за две профилирани и три професионални паралелки.

Учениците в региона проявяват интерес към чуждоезиковото обучение и специалности, свързани със земеделието, икономиката и туризма, коментира Петров. За сметка на това намаляват децата в професионалните гимназии, които предлагат други специалности.

Професионална гимназия "Ломоносов" например ще започне новата учебна година с една паралелка с прием след осми клас, в която са се записали 14 деца, призна Петров. Само по една паралелка след 8-ми клас ще има още във Ветеринарната и Строителна гимназии.

Отливът от професионалното обучение е проблем за цялата страна, посочи Петров.

Водещи новини

Още новини