СДС внесе в ЦИК предложението за номериране на бюлетините (снимки)

share

Зам.-председателят на СДС Любен Петров и членът на НИС Юлиан Леков внесоха в Централната избирателна комисия предложението на Съюза на демократичните сили за промяна в номерацията на бюлетините за предстоящите местни избори, с цел да се избегне изкривяването на преференциалния вот или т.нар. "феномен 15/15". Според Любен Петров: "ЦИК като обективен орган трябва да вземе едно нормално и добро решение за всички българи, за да се избегне феноменът 15/15.

Най-дългата листа в страната е софийската, така че предлагаме ЦИК да реши дали номерацията на кандидатите за общински съветници да започне от 101 номер, или партийните листи да започват от 101 номер. И двете решения ще избегнат безумните феномени, които видяхме и на евроизборите,и на парламентарните избори".

Петров обясни още,че целта е да се избегне дублирането на номерата между партии и общински съветници, така че, който гласува преференциално да избере реалния кандидат, а не партията, която е предпочел. "Нито една партия досега не е възразила срещу нашето предложение.

Смятам, че ЦИК като един обективен орган трябва да вземе едно нормално решение, което да бъде добро за всички българи", подчерта Петров.

Водещи новини

Още новини