Каймата, произведена по стандарт "Стара планина", е поскъпнала с 80 ст. за килограм в периода от края на миналата година до дните преди Великден. Това показва статистиката на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Подобна е ситуацията и при другите месни изделия.
Варено-пушените колбаси "Стара планина” са увеличили цената си на едро с 52 ст./кг. Единствено малотрайните колбаси от този стандарт са с 10 ст. по-евтини и в средата на миналата седмица се продаваха средно за 7,78 лв./кг. Трайните колбаси обаче се продават на по-ниски цени. Шпековият салам например вече струва 8,32 лв./кг спрямо 9,09 лв. в края на 2013 г. С 66 ст. са по-евтини и телешките кренвирши, които вървят за около 4,37 лв./кг, пише "Стандарт".
Обикновената кайма смес в сряда се котираше на едро по 4,82 лв./кг, или 43 ст. по-евтино спрямо декември миналата година. Малотрайните варено-пушени колбаси за същото време са понижили цените си на борсите с 46 ст. до 5,04 лв./кг. Най-малко е поевтиняването - само 6 ст. до 3,36 лв./кг, на пилешките кренвирши.
Същата е ситуацията и при пилешкото месо. Замразените пилета за последните почти 4 месеца са поевтинели на едро с 28 ст. до 4,02 лв./кг. Пилешките бутчета са поевтинели с 53 ст. до 3,50 лв./кг, а пилешките гърди са понижили цената си по борсите с 18 ст. до 8,05 лв./кг.
От млечните изделия за периода най-голямо поевтиняване на едро от 60 ст. до 9,63 лв./кг е отчетено за овчето сирене. Кашкавалът "Витоша" запазва стабилна цена около 11 лв. за кило, обикновеното краве сирене е поевтиняло символично с 5 ст. до 5,69 лв./кг.
Кравето сирене по БДС обаче е увеличило цената си на едро с 52 ст. до 8,52 лв./кг.