Най-скъпо в ЕС е било месото в България през февруари

Pixabay
share

През февруари месото в ЕС е поскъпнало с 3,3% на годишна база, съобщава Евростат.

Най-много се е покачила цената на свинското - 5,7 на сто, следвано от агнешкото и козето (+4,5 на сто) и говеждото и телешкото (+3 на сто). За сметка на това пилешкото е поевтиняло с 1,6 на сто спрямо февруари 2023 г.

През последните три години средната годишна инфлация на цената на месото е била най-сериозна между април 2022 г. и март 2023 г. и е възлизала на около 10 на сто. Най-висока е била инфлацията през февруари 2023 г. - 17,3 на сто.

Годишното увеличение на цените на говеждото, телешкото, агнешкото и козето остава под 15 на сто и през трите години, докато пилешкото и свинското регистрират по-сериозни флуктуации. През ноември 2022 г. пилешкото е поскъпнало с 24,4 на сто, а през февруари 2023 г. свинското е скочило с 18,8 на сто.

Как да разпознаем българското от вносното месо?

През февруари 2024 г. повечето страни членки на ЕС отчитат поскъпване на месото спрямо същия месец на миналата година. Най-голямо е в България - 8,2%, следвано от това в Румъния (+7,7 на сто) и Хърватия (+7,1 на сто).

Три държави отчитат поевтиняване - Чехия (-5,1 на сто), Финландия (-2,2 на сто) и Дания (-0,6 на сто).

Водещи новини

Още новини