Турция доволна от бизнес - климата у нас

share

Възможностите за инвестиции, икономическите условия и съществуващите данъчни облекчения за насърчаване на чуждестранните инвестиции в България бяха представени по време на Българо-турски бизнес форум, в който взеха участие повече от 20 представители на бизнеса от градовете Айдън и Измир в Турция.

Събитието се организира от Турско-българска търговско индустриална камара и Сдружението на индустриалците и предприемачите от егейския и западно-средиземноморския регион на Турция, част от Конфедерацията на турските индустриалци и предприемачи (ТUSKON). Инициативата за срещата е на българския евродепутат Метин Казак (АЛДЕ-ДПС).

Участниците дискутираха и начините за задълбочаване и разширяване на взаимоотношения между турските и български компании, както и условията за инвестиции в районите със смесено население в страната. Във форума взеха участие турски фирми, работещи в областта на енергетиката, туризма, селското стопанство, производството и строителството.

На откриването на форума Ертан Демирай, търговски съветник към посолството на Турция у нас, изтъкна, че състоянието на българската икономика е добро като цяло в сравнение с други страни в региона като Гърция и коментира, че в България има добри възможности за турския бизнес, които трябва да се използват. От своя страна Тимур Халилов, изпълнителен директор на Турско-българска търговско индустриална камара подчерта, че инвестиционният климат в страната ни е благоприятен и наличието на много висши учебни заведения и завършващите 60 000 студенти годишно в страната са друга благоприятна възможност за осигуряване на квалифицирана работна ръка и насърчаване на инвестициите.

Участниците бяха поздравени и от зам.-председателя на Турско-българска търговско индустриална камара - Стоян Сталев, бивш посланик на България в Труция, както и от народният представител от ДПС Четин Казак.

След презентацията на бизнес климата в България се проведоха и двустранни разговори между турски и българските фирми. Делегацията от Турция посети и се запозна с работата на фабриката за производство на PVC - системи за врати и прозорци в София, като обсъди възможностите за бъдещо сътрудничество с управителя на фирмата.

Представителите на турския бизнес ще посетят и Бургас, където регионалният офис на Турско-българска търговско индустриална камара ще ги запознае с възможностите за съвместни проекти в областта на земеделието, туризма и строителството в региона.

Водещи новини

Още новини