България се нарежда на 77-о място в света по свобода на медиите

share

България се нарежда на 77-о място в света по свобода на медиите, показва докладът "Свобода на медиите - 2013" на неправителствената организация "Фрийдъм хаус".

Организацията оценява състоянието на медиите в България като частично свободно. В класацията са включени 197 държави и територии, от които според "Фрийдъм хаус" 63 имат свободни медии, 70 имат частично свободни медии, а в 64 медиите са окачествени като несвободни. Изследването, оценяващо свободата на медиите по света през 2012 г., показва, че има накланяне на баланса към категорията на несвободните медии в сравнение с 2011 г.

Анализът показва, че по-малко от 14 процента от хората по света живеят в страни със свободни медии, а по 43 процента живеят в страни с частично свободни и несвободни медии.

Тези данни са силно повлияни от държави като Китай и Индия, в които медиите са оценени съответно като несвободни и частично свободни и чието население, взето заедно, представлява над една трета от населението на света.

Според класацията на "Фрийдъм хаус" България дели 77-ото място с Монголия, нареждайки се непосредствено след Унгария, Черна гора и Сърбия и пред Антигуа и Барбуда и Индия. Начело са Норвегия и Швеция, следвани от Белгия, Финландия и Холандия, а на дъното са Северна Корея и Туркменистан.

Водещи новини

Още новини