Икономисти съветват да се направи нов бюджет за 2012 г.

share

От Института за пазарна икономика заявиха, че трябва да се направи нов бюджет за 2012 година, който да бъде балансиран и да включва и песимистичен сценарий.

Според икономистите само така може да се намали рискът от нова рецесия у нас.

В бюджета за 2012 година трябва да се заложи правилото за запазване на 10% от всички разходи в различните министерства като резерв, смята икономистът Десислава Николова. Тези средства не трябва да се изразходват, преди да е станало ясно как се развива икономиката в страната през първата част на годината.

Субсидиите в различни сектори, като земеделие и железопътен транспорт, трябва да се намалят с 25% от планираното, заяви икономистът Петър Ганев. Той добави още, че полицаите и военните са също държавни служители и трябва да се осигуряват като всички останали, предаде БНР.

Както всеки един от нас се осигурява, така и държавният служител да плаща своята лична вноска, в допълнение към това ограничаване на дължимите заплати при пенсиониране. Това е нещо, което един човек, който никога не е работил в администрация, му звучи странно, как така някой се пенсионира и то изключително рано и получава 20 заплати от нищото, посочи Ганев.

Водещи новини

Още новини