Създават "Facebook Light" за възрастните хора

share

Общуването в социалните мрежи да не е обременено от сложния интерфейс, който отблъсква много от възрастните хора. С тази задача са се заели учени от Норвегия, създавайки "Facebook Light".

Проектът цели да се даде възможност за пълноценно общуване на хората, които иначе не биха се справили с инструментариума на модерните технологии, пише "Списание 8".

„Защо трябва да изключваме възрастните хора от социалните медии, които са комуникационната платформа на бъдещето?" – пита Тон Одеруд, една от създателките на проекта. Според нея, интерфейсът на съвременните компютърно реализирани платформи е прекалено сложен и това изключва твърде много хора от възможността да ги употребяват.

Специалистите целят да създадат уеб-базирани приложения, които могат да се използват ефективно дори и от пациенти, страдащи от деменция. Опитите доказват, че активната комуникация с външния свят е важна за овладяване на заболяването. Според изследователите социалните мрежи със своите възможностите за общуване биха могли да влияят изключително ефективно за подобряване и поддържане на функциите на мозъка сред възрастните хора.

Водещи новини

Още новини