Интерпол разби международна педофилска мрежа

  • 23 май 2019 13:00

  • 1478
  • 1
Интерпол разби международна педофилска мрежа
© Pixabay

Организацията Интерпол съобщи днес, че е разбила международна мрежа от педофили, свързани в т. нар. "тъмна мрежа". Продължилото две години разследване е довело до ареста на девет души в Тайланд, Австралия и САЩ, предадоха Франс прес и ТАСС.

Операцията започнала след разкриването на материали с детска порнография на сайт в "тъмната мрежа" (darkweb) с близо 63 000 абонати в цял свят. В резултат на предприетите действия са спасени 50 деца, съобщи организацията за международно полицейско сътрудничество, без да уточни възрастта или националността на децата.

Сезирани от Интерпол, следователи от няколко страни анализирали материалите на споменатия сайт, съдържащи сцени с посегателства над 11 момчета на възраст под 13 години. Локализирани били айпи адреси в Тайланд, Австралия и САЩ.

Българският отдел за борба с киберпрестъпността, от своя страна, е дезактивирал сървъра на този сайт, на който в течение на няколко години нов материал е бил качван всяка седмица, посочва Интерпол.

Сред деветимата задържани е главният администратор на сайта, базиран в Тайланд. Той е бил идентифициран като извършителя на посегателствата над 11-те момчета, сред които и негов племенник.

Друг уеб администратор, живеещ в Австралия, е бил задържан за притежание на хиляди материали с детска порнография, заснети в Тайланд и Австралия. В повечето от тях той е главният извършител на посегателствата над деца. Едно от децата било едва 15-месечно към онзи момент.

Двамата мъже вече са осъдени съответно на 146 и 40 години затвор в страните си.

Няколко от арестуваните в САЩ били хора на доверени позиции. Сред тях има и човек, посегнал на двегодишния си полубрат, каза регионалният представител на американското министерство на вътрешната сигурност в Банкок Ерик Маклафлин, цитиран от Интерпол.

Мрежата е с такъв мащаб и толкова много разклонения, че разследването, в което са участвали още близо 60 страни членки на полицейската организация, би могло да продължи с години.

Освен спасените 50 деца, разследващите се опитват да установят самоличността на още около сто, които може да са станали жертва на същата мрежа.

Последвайте канала на

БТА
1478 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
asd

2019.05.23 | 13:10

1

папата е шефа

Добави коментар

Водещи новини